Vad jag gör just nu

Marken

På bilden ser ni alltså gården. Jag tror att det är från förra året för ni kan se de runda ringarna efter balarna vi fodrat med uppe på betet. Både Länsstyrelsens rådgivare och Gunnar Danielsson som rådgiver om frö sa att det är väldigt kvävefattigt. Länsstyrelsen efter att ha tittat på bilder som denna och Gunnar efter att jag berättat att svartkämpe och kärringtand tagit över istället för gräsen.

Varför har det blivit såhär då? Jo för att vi försökt skapa ett hö och ett bete som är bra för hästar. Det har också varit bra i bemärkelsen fiberrikt, lågt energi och socker, tyvärr lite lågt protein. Vi har inte besprutat och inte konstgödslat. Jag har inte grävt och kan inte säga något om mikrolivet i jorden men jag anar att det kan bli bättre, jag anar helt enkelt att allt här kan bli vitalare. Frågan är hur vitalt ser ut för att det också ska vara bra för hästarna. Nu känns det som att jag upprepar den frågan om och om igen, men det är ju för att den är grunden till hela detta blogprojekt. Jag har en långsiktig hemlig dröm (inte så hemlig nu kanske) om att marken ska vara så frisk, full av liv och icke-stressad, befolkad med rätt arter att till och med fånghästar skulle kunna beta på den. Det är min riktstjärna som tar mig långt in i framtiden (kanske).

Vad sker nu? För några veckor sedan anordnade bland annat Andreas Måttgård en träff för Nätverket för regenerativt lantbruk. Det handlade framförallt om skogsbete och jag var med på det jag kunde. Mycket spännande. Jag blev stärkt i min idé att stängsla in hela skogen. När jag kom hem efter sista dagen kände jag också att jag måste bli bättre på att cirkulera näringen, mineralcykeln måste stärkas helt enkelt. Jag har för all del låtit hästarna bete återväxten på vallen för första gången i år, men nu insåg jag att det är på vallen de ska fodras på vintern. Så det var bara att beställa en ligghall och köra ut en bal.

Höbal och tramp
Hur det ser ut efter balen är uppäten

Vän av ordning vet hur regnigt och blött det var/är i Halland nu. Min timing var egentligen helt off. Jag vet såklart att mycket när det kommer till att ta beslut handlar om vad man beslutar och när man gör det. Samtidigt måste jag utgå från min person och jag har svårt att vänta när jag ser något som bör göras. Jag hoppas att de extra trampskador som blir kan luckra upp lite mossa och låta fröer ur markens fröbank gro. Vi får se om timingen var bra eller dålig i slutändan.

Timingen var problematisk också när det frös för vattnet i IBC-tanken frös och det blev mer bära vatten än vad som är hållbart i längden. Under vallen ligger ett täckdike och det syns var det är våtare. Framöver är det tänkt att det ska bli dammar här. Både för att kunna försörja hästarna med vatten och för att öka den biologiska mångfalden.

Jag ringde några olika fröfirmor för att den bara jorden som skapas av trampet tänkte jag utnyttja till att så i något proteinrikt. Gunnar är mycket trevlig att tala med och vi enades om att testa så i lucern framåt april om nederbörden är tillräcklig då. Det passar mig bra för lucernhack och lucernpellets är vad hästarna får som tillskott för att kompensera proteinbristen i höet.

Nu klurar jag på betesplaneringen och läser på om Holistic Management. Jag fick tag i handboken före textboken och jag måste säga att texten inte är helt lättillgänglig… Därför läser jag nu e-böckerna som gick att få via Savory Institutes hemsida, de är lite luftigare. Vad gäller betesplaneringen läste eller såg jag någon annanstans, ja jag pluggar på vad jag kan ;), om att tänka olika under den växande perioden och under vinterperioden. Det verkar högst rimligt.

Mina tankar just nu: (Både vallen och naturbetet är indelade i fållor så att de kan rotera över dem)

januari – gå på vallen och fodras på vallen.

februari – gå på vallen och fodras på vallen

mars- gå på vallen och fodras på vallen om det inte börjat växa för då ska de flyttas till skogshage alternativt beta en del av vallen som jag inte tar hö på men där det är en del mindre önskvärda växter som de kanske kan ta i en tidig betesomgång

april – skogshage

maj – naturbete

juni – naturbete

juli – naturbete. slå hö

augusti – naturbete

september – kommer det finnas bete på naturbetet? Eller ska det beta delar av vallen redan nu? Eller skogsbete och hö

oktober – se september

november – gå på vallen och fodras på vallen

december – gå på vallen och fodras på vallen

Vad säger ni? Kommentera gärna med era tankar, tips och råd och frågor!

4 kommentarer

  1. Hej! Jag har snöat in på Apricot Lane Farms i Kalifornien. De har lyckats få helt utarmad jord att ”återfödas” och nu kontinuerligt ge skörd (frukt o grönsaker) i många år. De kanske kan ge dig inspiration, källor, eller nåt. Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *